Andra inredningsstilar

Det finns en mängd olika inredningsstilar, och ibland verkar det nästan som varje inredningsblogg med självaktning vill uppfinna ett par nya per år. Men här nedan presenterar vi två riktiga klassiker, en från öst och en från väst, som visat att de är mer en bara dagsländor.

Fengshui
Vare sig man tror på att Fengshui verkligen fungerar eller inte, så måste man säga att resultatet ofta blir väldigt bra inredning. De olika reglerna för hur man möblerar – var ska sängen stå? – för att energierna ska strömma på rätt sätt faller påfallande ofta samman med vad många skulle kalla bra design. Reglerna för hur man ska inredda – och bygga – för att det ska bli bra är många, men inte alltför komplicerade. Fengshui har varit rätt så trendigt i väst rätt så länge nu, speciellt i new age-kretsar, vilket gör att man kan hitta mängder med utmärkt praktisk information för hur man ska gå tillväga. Vill man ha en inredning som betonar enkelhet och harmoni, så bör man titta närmare på Fengshui.

Art Deco
Art Deco är en av de viktigaste stilinriktningarna under 1900-talet, och har egentligen aldrig blivit riktigt omodern, även om dess popularitet gått i vågor. Den uppstod på 1920-talet, och betonade Den betonade symmetri och rena linjer, vilket på sätt och vis gör att den påminner om Fengshui, även om de båda ser helt olika ut. Rena former, och starka kontrasterande färger är andra kännetecken. Även om Art Deco i sin renaste form är ovanlig idag, så märks dess inflytande fortfarande, och det är svårt att inte bli inspirerad när man läser om det, och ser alla fina bilder.

Industriell stil
Industriell inredningsstil är något som börjat komma på allvar, och därmed kanske en och annan undrar vad det är. När man först hör det kanske det inte låter så spännande. Industriell låter ju inte direkt miljömedvetet, utan mer som massproducerat, och grovt och tråkigt. Vad gäller miljö och massproducerat så stämmer inte det riktigt; i alla fall inte mer än för andra inredningsstilar, och huruvida det är tråkigt får var och en avgöra. Däremot ligger det lite i att det är grovt. Det material som föredras är metall, och då är det inte direkt finsmide vi talar om. Stål, plåt, zink, allt sådant är bra. Om en möbel ska ses som representant för industriell design så är det utan tvekan tolixstolen.

Industriell design kännetecknas också av en sorts funktionalitet (inte att missta för funkis). Saker och ting kan användas hur man vill, så länge de passar för det. Tänk på en verkstad, eller ett gammalt hem, där man inte kastar något som fortfarande kan byggas om och användas på nytt. Industriell inredning är på det sättet mycket fri.

Man kan sammanfatta industriell inredning som vintage, men inte på det sättet att man hämtar inspiration från äldre tiders heminredningar. I stället för att går in i bostaden för att se ut hur det ser ut där, går man in i gubbens snickeri eller verkstad, och får sin inspiration därifrån. Grunden är att det som är praktiskt också med automatik är (eller kan bli) estetiskt. Lite som funkis, trots allt!