Personlig inredning

2013-05-29

I Sverige inreder vi med IKEA, punkt och slut. Det verkar ibland vara gränsen för hur mycket vi är villiga att experimentera med våra inredningar. Och skulle vi av någon anledning våga gå utanför IKEA:s trygga famn, så inte vågar vi experimentera så värst mycket. Men det borde ju inte vara på det viset, och det finns bra skäl till det. I stället för att satsa på det stora, så varför inte söka i det lilla? I stället för IKEA, så kan man gå på loppis eller second hand, eller i alla fall köpa från någon av de mindre möbelhandlarna.

Man kan hitta inspiration i sådant som Shabby Chic, som handlar om att köpa gamla saker, eller saker som ser gamla ut, för att upptäcka att allting inte måste vara så fint och enhetligt. Men det betyder inte att man ska följa Shabby Chic slaviskt, utan mer se det som en inspiration. Titta här, en hipp och ”inne” inredningsstil som struntar i det massproducerade, och där skavanker och liknande snarare är en fördel. På samma sätt är det med industriell stil. En stor och grov plåtlampa? Perfekt! Ett bord som består av en träskiva på stålben? Ännu perfektare!

Faktum är ju att inredningsstilar som Shabby Chic och industriell tvingar, eller borde tvinga de som försöker tillämpa dem att bli personliga. Det är liksom en del av syftet med dem. Om man inspireras av industriell inredning, men tvekar att köpa något för att ”det inte är riktigt industriell”, så måste man stanna och tänka efter ett ögonblick. En bra säng är en bra säng, även om den inte står på stålben.